Jávská káva, jak už samotný název napovídá, má kořeny na indonéském ostrově Jáva, kde se kávovníkům daří díky sopečnému podloží, vysoké nadmořské výšce a tropickému klimatu. Jávská káva má výraznou plnou chuť s jemně zemitými tóny a lehkým nádechem koření. Chuť je zase nasládlá, a přitom jemně hořká. Většinou narazíte na arabiku, ovšem v některých oblastech se pěstuje i robusta.
Historie, která ovlivnila svět
Historie jávské kávy sahá až do 17. století, kdy nizozemská východoindická společnost dovezla kávovníky na Jávu z Jemenu. Díky příznivým podmínkám a organizované koloniální správě se pěstování kávy na ostrově rychle rozšířilo, a to především v horských oblastech Ijen a Preanger. Během 18. století se jávská káva začala vyvážet do Evropy a výrazně přispěla k hospodářskému růstu tehdejší nizozemské kolonie. A dodnes je jávská káva spojena s kvalitou, tradicí a exotickým původem.
V čem je tak výjimečná?
Za specifickou chutí jávské kávy stojí nejen to, kde se kávovníky pěstují, ale i to, jak se vyrábí. Káva se často zpracovává takzvaným mokrým loupáním (anglicky wet hulled), které dodává zrnům nezaměnitelnou chuť. Kromě toho hraje významnou roli i skutečnost, že se kávová zrna sbírají ručně a pečlivě se třídí. Jávská arabika, kterou nabízí i e-shop kavamonro.cz, má komplexní profil s květinovými a ovocnými tóny. Kdybyste někde narazili na robustu, tak ta vyniká spíše výraznější hořkostí a vyšším obsahem kofeinu.
Připravte si dokonalý šálek kávy
Chcete-li si tuto kávu co nejlépe vychutnat, nechejte si záležet na správné přípravě. Sice je dražší, ale podívejte se, jestli není zrovna tato káva v akci. Důležité je i správné mletí – pro french press volte hrubší, pro espresso jemnější. Při samotné přípravě dodržujte teplotu vody mezi 90 až 96 °C, abyste zachovali všechny chutě. Klidně experimentujte s metodami jako pour-over, moka konvička či cold brew.