Teplé počasí je ideálním společníkem pro odpočinek na zahradě. Přesně v tuto chvíli už se lidé starají o nejrůznější plodiny, užívají si pořádné pochoutky z grilu, pořádají venkovní párty a velmi brzy se budou chystat i do bazénů. Jestli máte v plánu vytvářet opravdové kulinářské zázraky, musíte si vybrat ideální vybavení. Na co si dát pozor?
Uhlí, nebo spíše plyn?
Venkovní grily nejčastěji přichází ve dvou variantách, které se od sebe podstatně liší. Nejdříve si popíšeme výhody a nevýhody klasických grilů na dřevěné uhlí. Už jejich samotná podstata dává připravovaným pokrmům velmi specifickou a neopakovatelnou chuť. Jejich benefitem je především nízká cena a primitivní konstrukce, která nepodléhá závadám.
Největší nevýhodou je nemožnost regulace teploty, což může komplikovat přípravu určitých typů potravin. Počítejte i s dlouhým rozpalováním a faktem, že takový prostředek nelze používat v krytých prostorech. Během čištění se nadřete více než v případě plynové varianty.
Volba je na vás
Dále přichází na scénu modernější plynové grily. Ty se velmi rychle rozpálí, přičemž si snadno navolíte požadovanou teplotu. Jsou vhodné i do vnitřních prostor, tudíž si najdou své uplatnění během deštivých či větrných dní. Staráte-li se o své zdraví, najdete v daném prostředku skvělého parťáka. Jasným mínusem je výraznější pořizovací cena, stejně jako vyšší hmotnost a absence typického kouřového aroma.
Zahradní grily mají celou řadu dalších specifik a funkcí, jako je například populární uzení. Přesně proto se před koupí konkrétního kusu nechte inspirovat díky nabídce známého e-shopu pod vloženými odkazy. Ihned se před vámi objeví desítky a desítky druhů skromných i nákladnějších položek, stejně jako kompletní příslušenství ke grilu.